Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Pale koji je umislio da je sam na svijetu

Radničke tech zadruge

Osnivajući Slobodnu domenu, sad već pred gotovo šest godina, pokušali smo pronaći slične primjere u svijetu. Ideja osnivanja radničke zadruge koja će se baviti uslugama u području IT-a, dizajna i digitalizacije činila se logična i samorazumljiva. Utoliko smo bili iznenađeni kad na internetu nismo naišli na srodne organizacije. Krenuli smo u svoj projekt s dilemom jesmo li jako pametni što smo se sjetili nečega ćemu se nitko prije nas nije domislio ili potpuni kreteni jer pokušavamo ludost za koju su svi drugi zaključili kako nema smisla. Bili smo poput onog dječaka iz slikovnice Pale sam na svijetu. Vrijeme je pokazalo da smo možda bili aljkavi u traženju ili pak da se ideja zadrugarstva u našem polju djelovanja u međuvremenu snažnije artikulirala. Pokazalo je da smo umislili da smo sami.

Prvi susret s jedinkama iste sorte desio se kroz članak u Wiredu u kojem su pisali o CoTech, britanskoj mreži zadruga veoma sličnih našoj. Phew, dobro je. Izgleda da nismo kreteni. Kako se radi o mreži zadruga na otoku, jasno je da se ne možemo učlaniti ali barem možemo pratiti što rade, potražiti inspiraciju i podršku. Izmjenili smo par emailova s ekipom iz Outlandish, uspostavili kontakt. Bio nam je to ujedno poticaj da se vratimo pretraživanju interneta, ovaj puta s puno više uspjeha. O da. Nismo sami! Tech zadruge postoje i povezuju se! Na  GitHubu je osvanuo popis na kojem se do danas našlo oko 150 radničkih tech zadruga.

Drugi susret s tech zadrugama bio je kudikamo neočekivan i drugačiji. Časopis Mreža objavio je temu broja Tehnozadruge u kojoj je obradio ovaj fenomen. Autor teme, Zvonko Pavić, locirao je tri tehnozadruge u Hrvatskoj. Slobodnu domenu, Info-sektor i Cro Tech HUB. Nakon inicijalnog šoka, ipak smo se prizemljili shvativši da su druge dvije domaće zadruge konceptualno dosta drugačije od nas i ne djeluju kao organizacije radnika koje pogone vrijednosti (društveno poduzetništvo) već su to zadruge u tradicionalnom smislu. One objedinjuju subjekte sličnih ekonomskih interesa. Iako "to nije to", iako se razlikujemo, sama spoznaja da je model zadruge zanimljiv i na domaćem IT tržištu djelovala je poticajno i pozitivno.

Kroz kontakte sa srodnim organizacijama, krajem 2021. godine smo tijekom jednog sastanka s CoLab, internacionalnom zadrugom koji ima dvojicu članova i u Sloveniji, saznali za grassroots inicijativu umrežavanja tech zadruga iz cijelog svijeta. Priključili smo se toj neformalnoj zajednici te sudjelujući u raspravama i na sastancima saznali mnogo korisnih informacija relevantnih za zadružni tech sektor. Radi se o aktivnoj grupi u kojoj sudjeluje pedesetak zadruga iz cijelog svijeta. Neki od njih surađuju na zajedničkim projektima ali prije svega podržavamo jedni druge te radimo u pravcu afirmacije radničkih zadruga. Zajednica raste te sve jasnije artikulira ciljeve i metode rada. Pod jakim utjecajem zadrugara iz Južne Amerike - koji su svi odreda nevjerojatno energični, pozitivni te politički obrazovani - zajednica je dobila i ime. Patio. Dvorište, veranda. Mjesto okupljanja. Konačno je Pale pronašao svoj razred.

Metafora djeteta, dječaka Palea, u naslovu nije odabrana slučajno. Isto kao i on, probudili smo se iz sna. Umišljali smo jedno, stvarnost nas je na dobar način demantirala. Sve to je nekako očito. Ono što je možda manje vidljivo ali je zapravo podjednako važno je da je Pale još uvijek samo dijete te iako je budan pred njim je još dug put odrastanja. Čini nam se da je i pred Slobodnom domenom, Patio zajednicom i svima nama koji pokušavamo graditi alternative prevladavajućim principima rada podjednako dugačak put.