Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Knjiga je mrtva

živila knjiga!

Već dvadesetak godina slušamo isti refren koji ponavlja kako je “knjiga mrtva”. Zastarjeli format koji u doba digitalnih medija više nikoga ne zanima. Ljudi više ne čitaju. Taj diskurs utemeljen je u ideji tehnološkog napretka koji uvjetuje nepovratnu promjenu naše svakodnevnice. Doista, danas živimo dosta drugačije nego li pred 10, 20 ili 30 godina. Svi to osjećamo. Zato je lako povjerovati u scenarij koji radikalizira budućnost i difamira naše sjećanje na “stara dobra vremena”. Nikad više ništa neće biti kao nekad.

Ipak, treba se zapitati. Znači li pojava audio i e-knjiga, sve više dostupnih filmova, serija i kratkih video formata da doista više ne čitamo knjige?

Stvarnost je ipak malo slojevitija. Kao i kod svake promjene, radi se o smjeni generacija. Sukobu starih i novih igrača. Disruptora koji stvaraju prostor za nove proizvode i ideje, te onih koji pokušavaju zadržati stečeno. Upravo iz te perspektive mogu se promatrati svi medijski napisi o tome koliko je knjiga mrtva odnosno živa, koliko čitamo ili ne. Do promjena svakako dolazi ali kolaps i izumiranje knjižarske industrije nije jedini scenarij koji se može očekivati. Na sličan način kao što pojava televizije nije uništila radio već samo izmjenila okruženje, navike, ciljane skupine, tako će po svemu sudeći i knjiga na neki način ostati živa.

Pisanje, čitanje i općenito knjige mogu se promatrati i van konteksta tržišta, odnosa moći, borbe za preživljavanje. Ako na trenutak zaboravimo ekonomske parametre i spustimo se na osobnu razinu iskustva čitanja i toga što ono donosi u naše živote, dotičemo se toga zašto volimo čitati. Radi se o relativno intimnom porivu za koji se mora razviti senzibilitet. Vjerujemo da je upravo to ono što pogoni aktere s kojima surađujemo na realizaciji njihovih on-line projekata koji se bave knjigom. Činjenica da ih je toliko sugerira da smo i mi u Zadruzi skloni svijetu rečenica i riječi.

Booksa, fizički i online prostor posvećen književnosti u svim njezinim oblicima i pojavama, svima koji sudjeluju u književnom polju. Književni klub Booksa nalazi se u Martićevoj ulici u Zagrebu a od 2004. godine postoji i portal booksa.hr na kojem smo kao pojedinci surađivali od početka. Tome je vjerojatno kumovala i činjenica da smo povremeno visili u klubu, družili se, pratili program. Nakon što je osnovana Slobodna domena, preuzeli smo sve zadatke vezane uz on-line prezentaciju rada Bookse.

MVinfo, internetski e-zine & portal za knjigu i kulturu čitanja je najdugovječniji  specijalizirani domaći knjižni projekt koji prati sve sudionike i tržište knjiga u Hrvatskoj. MVinfo se na neki način nadovezuje na kontinuitet projekta Moderna vremena, svojevremeno kultne zagrebačke knjižare u kojoj su neki od članova Zadruge kupovali stripove i kazete još krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Puno je vode proteklo od tada no Moderna odolijevaju zubu Vremena. Tome svakako doprinosi portal koji je nastao u režiji studija Fiktiv. Danas taj portal ali i druge projekte kao što su Top lista ili Portal pisaca razvija Slobodna domena.

Libricon, izdavačka kuća specijalizirana za putopisnu i pustolovnu literaturu dobar je primjer koliko je za knjigu važan entuzijazam. Usprkos slabo razvijenom tržištu za ovu specifičnu nišu literature, Libricon ne samo da uspješno izdaje nove naslove već prodaje i naslove inozemnih izdavača. Upornim radom doslovno stvaraju svoje tržište, bore se za svakog čitatelja. Kako su nekima od nas u Zadruzi planine, trčanje, hodanje, penjanje i općenito avanture bitne, drago nam je što možemo pomoći Libriconu u njihovom radu. Utoliko se svae godine veselimo i njihovom festivalu Brdo Knjiga

Najbolje Knjige, portal za knjigoljupce, vjerojatno je najbolji primjer kako poslovna suradnja zasnovana na međusobnom uvažavanju i razumjevanju materije može dovesti do kvalitetnog rezultata. Radi se o portalu koji piše o knjigama, najavljuje događanja, promovira, recenzira. Sve što rade oslanja se na optimizam i pozitivnu percepciju vrijednosti koje u nas ulijeva literatura. Takav pristup prenesen je i u našu zajedničku suradnju kroz koju smo izgradili novu generaciju portal za koji očekujemo da će još dugo širiti pozitivne vibre.

Što čitaš?, izdavač, knjižara, antikvarijat. Svakako vjerojatno najtvrdokornija biljka na zagrebačkoj sceni. Njihova izdanja mahom pokrivaju anarhističke ili kako oni kažu slobodarske teme. Pogoni ih promišljanje mogućih promjena i razvoja društva. Pored cijelog niza izdanja, među kojima se ističu ručno rađene male serije, te on-line prisutnosti, za Što čitaš? je veoma važna njihova knjižara i antikvarijat. Mjesto je to koje privlači filozofe, aktiviste, anarhiste, radoznalce, zaljubljenike u umjetnost i knjige. Ta knjižara je podjednako aktivistički koliko i poslovni projekt. Pomalo nas to podsjeća i na Slobodnu domenu pa je vjerojatno sasvim logično da stojimo iza njihove on-line trgovine.

Caponeu, HORIZON EUROPE projekt koji koordinira tim s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Cilj projekta je istražiti kako se politički roman, kao specifičan književni žanr, u različitim nacionalnim i kulturnim kontekstima nosi s političkim pitanjima te tako oblikuje percepciju lokalne i globalne politike. Slobodna domena sudjeluje kao partner zadužen za rad na digitalnoj platformi.