Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kakvo je to ime...Slobodna domena?

Imena luda

Inspiraciju za ime Zadruge potražili smo u vrijednostima oko kojih smo se okupili. Zalažemo se za kulturu dijeljenja znanja, ideja i informacija. Želimo svoje radove, uz dozvolu naručitelja, objavljivati u javnoj domeni pod licencom koja dozvoljava slobodno korištenje i modifikaciju, uz obavezno imenovanje autora te daljnje dijeljenje modifikacija pod istim uvjetima. Drugim riječima, želimo objavljivati radove u, kolokvijalno rečeno, "slobodnoj domeni".

Za nas termin "slobodna" ima doslovno i figurativno značenje. Naša domena je slobodna kao ptica te je istovremeno otvorena i javno dostupna.

U programerskom svijetu, otvoreni kod se afirmirao kao jak i artikuliran pokret. Sloboda dijeljenja informacija uvelike je doprinijela napretku struke i nametnula se kao standard u mnogim primjenama. Ponajviše veseli činjenica kako se jedan relativno malen nišni pokret, iz programerskih garaža, proširio na praktično sve industrije. Danas je, pored otvorenog softvera, sasvim normalno imati otvoreni dizajn, agrikulturu, arhitekturu, modu i biotehnologiju.

Puno smo naučili i dobili od tog pokreta te ga, stoga, otvoreno podržavamo. Razumijemo da u poslovnom svijetu nije uvijek moguće raditi na taj način, no trudimo se argumentirati zašto je važno širiti domenu slobode. Uvjereni smo kako bi neprofitne organizacije i institucije uvijek trebale voditi računa o tome da njihovi resursi budu objavljeni u slobodnoj domeni.

Puno je poticajnih primjera kulture dijeljenja a u nekima od njih sudjeluju i relevantne domaće kulturne institucije. Primjerice, znate li za Europeanu, vjerojatno najbogatiju online zbirku kulturne baštine starog kontinenta? Upravo takvi projekti zoran su primjer koliko se kultura dijeljenja približila mainstreamu i postala njegov prirodni saveznik. Voljeli bismo da ovako napredni projekti bazirani na principima slobodnog pristupa informacijama počnu intenzivnije izlaziti i iz naših lokalnih institucija. U međuvremenu, pratimo i podržavamo Europeanu, kao njeni članovi i veselimo se 2018. godini koja je na razini Europske Unije proglašena Godinom kulturne baštine. Sjajna je to prilika da se i u Hrvatskoj napravi iskorak prema boljoj dostupnosti djela na kojima počiva sve što danas živimo, gledamo i slušamo.