Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Imal' kakijeh Novosti?

Ima, ima!

Portal novosti je on-line izdanje Samostalnog srpskog tjednika Novosti koji izdaje Srpsko narodno vijeće. Tko ne zna za Novosti, omiljenu metu za tužbe usamljenih desničara, orto-liberala i ponekog ego tripera s ljevice, vjerojatno živi negdje 'tamo daleko'. Doduše, Novosti se čitaju i u udaljenim krajevima što može potvrditi anegdota kad nam se svojevremeno javio kolega koji živi i radi u Jordanu s pitanjem zašto ne radi portal. Nakon istrage, utvrdili smo da je jordanski internet provider blokirao domenu. Nama se to učinilo kao rješenje problema: "frende, samo javiš provideru", ali avaj, Jordan je kraljevina, a provider pod direktnom upravom kralja. Tamo se ne možeš javiti provideru da odblokira domenu koja je dekretom ukinuta. Uglavnom, tko ne zna za Novosti vjerojatno živi ili u nekom svom sretnom balončiću ili u kraljevstvu te vjerojatno ne čita ni ovaj članak.

Zbog važnosti, pozicije i uloge Novosti u domaćem medijskom prostoru, već duži niz godina s ponosom surađujemo na održavanju portala. Utoliko nas je obradovao upit za suradnju s agencijom Parabureau da budemo tehnička podrška u redizajnu on-line izdanja Novosti. Zadatak je bio izazovan, opsežan, zahtjevan i prije svega smislen. Portal se odupirao zubu vremena dobrih sedam godina te iako se na prvu loptu činilo da može izdržati još barem toliko, sav programski kod ispod haube vrištao je za apdejtom. Vizualni zahvat u relativno minimalistički dizajn portala je pak napravio veliki pomak u čitljivosti.

Naš posao bila je izrada potpuno novog programskog koda i sustava za administraciju portala. Posebnost Novosti je što omogućuju dva pisma istovremeno, ćirilicu i latinicu, što je začinilo rad i napravilo ga zanimljivijim. Isto tako, trebalo je spojiti portal s već uhodanom shemom objave tekstova u tiskanom izdanju kroz custom import članaka. Za kraj, preostala je relativno kompleksna migracija podataka s aktualnog portala na novi et voilàimal' kakijeh Novosti? Ima!