Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Fond Solidarnosti

Poziv na suradnju

U sklopu Slobodne domene, zadruge za otvoreni kod i dizajn pokrenuli smo Fond solidarnosti - fond kojim želimo podržati projekte i aktivnosti koje smatramo društveno korisnima i relevantnima, a da su u skladu s ciljevima i vrijednostima naše zadruge.

O čemu se radi i kako Fond funkcionira?
U Fond solidarnosti izdvajamo svu dobit Zadruge koja preostane nakon podmirenja zakonskih obveza, a uloga fonda je trostruka: stipendiranje aktivnosti i projekata u kojima prepoznajemo potencijal, kasa uzajamne pomoći za članove/ice Zadruge te podrška investicijama Zadruge i projekata.

Da bismo Fond solidarnosti održali transparentnim, sve informacije o stanju fonda su u potpunosti dostupne članovima Zadruge, a projekti se mogu predlagati tijekom cijele godine. 

Pozivamo sve zainteresirane da se jave s prijedlozima suradnje! Želimo uložiti vrijeme, znanje, ljudske i materijalne resurse u realizaciju ideja koje su u skladu s našim ciljevima i načelima:
– pravedna distribucija viška vrijednosti
– demokratsko odlučivanje
– obrana i proširenje definicije javnih dobara
– zaštita i promicanje jednakosti te borba protiv diskriminacije

Prijaviti se mogu svi, fizičke i pravne osobe. Jedino što nam je važno jest kompatibilnost ideje s našim nastojanjima da sredstva iz Fonda solidarnosti pretočimo u projekte koji su razvojni i solidarni.

Imajte u vidu da se Slobodna domena u velikoj mjeri bavi dizajnom te izradom digitalnih platformi, i to je prostor u kojem možemo najviše pomoći. Sanjamo širenje virusa platformskog zadrugarstva i nadamo se da ćemo ovim pozivom tome doprinijeti!

Što Slobodna domena ima od toga?
Financijsku korist od Fonda solidarnosti definitivno nemamo. Sredstva koja ulažemo su nepovratna i na njih ne gledamo kao na poslovne investicije od kojih očekujemo dobit. Naša motivacija za pokretanje Fonda solidarnosti je podrška kvalitetnim, održivim i društveno korisnim projektima, a najveća nam je nagrada zadovoljstvo što je projekt koji smo podržali zaživio, stao na vlastite noge i nastavio se samostalno razvijati i rasti.

Kako se prijaviti?
Ukratko opišite svoj prijedlog i pošaljite nam ga na solidarnost@slobodnadomena.hr. Svakako navedite svoje ime i broj telefona, a dalje od toga ćemo zajedno!

Ako preferirate razgovor uživo, zašto se ne biste najavili i došli osobno da porazgovaramo o vašoj ideji? Ured nam se nalazi na zagrebačkoj Trešnjevci, Okićka 7.


Poziv je trajno otvoren i nije geografski ograničen na Hrvatsku. Ograničen je resursima. Javite se!