Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Česta pitanja

[1] Što je zadruga?
Pojednostavljeno, to je svojevrsni hibrid između udruge i društva s ograničenom odgovornošću. Zadruga je pravni oblik s pravima i obavezama trgovačkog društva, definiranim Pravilima zadruge.
[2] Izdaje li Zadruga račune?
Izdaje. Zadruga je registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu te je obveznica PDV-a. Naši računi knjiže se na isti način kao računi svih drugih trgovačkih društava. Jedina razlika je ta što ste pri plaćanju od nas izdanog računa sretni zbog omjera uloženog i dobivenog.
[3] Što to znači da ste demokratska organizacija?
Naša Zadruga okuplja fizičke osobe koje ulažu svoje resurse, znanje, iskustvo, vrijeme i energiju u zajedničke ciljeve. Oni su definirani Pravilima zadruge. Kao organizacija slijedimo strukturu u kojoj, kroz skupštinu, svaki član ima pravo glasa i uvida u dokumentaciju. To pred nas postavlja imperativ transparentnog i odgovornog poslovanja u skladu s ciljevima Zadruge.
[4] Radite li samo na neprofitnim projektima?
Ne. Točno je da, dok dogovaramo suradnju, koliko vi birate nas toliko i mi biramo vas, ali naša primarna motivacija je raditi na projektima za koje smatramo da stoje na zdravim nogama. Podržavamo komercijalne projekte i sretni smo kada naši klijenti posluju dobro. Na kraju krajeva, to je i naš interes. No, istovremeno radimo i na neprofitnim projektima, a neke smo i sami pokrenuli.
[5] Što znači "Zadruga za otvoreni kod i dizajn"? Je li sve što radite open-source?
Kao profesionalci smo puno naučili od kolega. Pokret za otvoreni kod i dizajn omogućio nam je uvid u informacije koje nam inače ne bi bile dostupne. Vjerujemo kako je dijeljenje informacija katalizator napretka, zbog čega zagovaramo objavu vlastitih radova pod Creative Commons licencom. Naravno, nismo fanatici. Pokušat ćemo vas nagovoriti, no razumijemo da postoje situacije kada taj pristup nije primjeren ili ga vi jednostavno ne želite primijeniti. Nama je i to sasvim u redu.
[6] Oko kojih vrijednosti se okuplja Zadruga?
Tradicionalnih. Naša Zadruga je transparentna, demokratska, solidarna organizacija, osnovana s ciljem potpore i stvaranja inicijativa koje djeluju u pravcu obrane i proširenja definicije javnih dobara, teže pravednoj distribuciji viška vrijednosti, štite i promiču jednakost, bore se protiv diskriminacije i njeguju demokratsko odlučivanje.